Apart slapen of samen slapen?

100% Nederlands Fabrikaat

Is apart slapen als koppel goed voor je relatie?

Voor een goede relatie is het belangrijk dat je vaak dingen samen doet. Liefst iets dat jullie beiden leuk vinden: samen wandelen, samen koken, naar de film, met elkaar praten tijdens een intieme tête-à-tête of gezellig afspreken met vrienden. Samen slapen lijkt perfect in dit rijtje te passen. Maar is dat wel zo? Wist je dat steeds meer koppels er bewust voor kiezen om apart te slapen? En daar hebben ze vaak goede redenen voor!

Samen slapen was niet altijd de norm

Liefde is … ‘s avonds samen onder de wol kruipen, lekker knus bij elkaar en ‘s morgens weer fris en monter naast elkaar wakker worden. Dit romantische plaatje wordt ons van jongs af aan voorgeschoteld als maatstaf voor de perfecte relatie. Toch is in hetzelfde bed slapen slechts een recente ontwikkeling in onze geschiedenis. In vroegere tijden zoals in het oude Rome, en zeker bij de hogere klasse, deelden man en vrouw het bed alleen voor intieme momenten, maar niet om te slapen. Die verandering kwam er door de industriële revolutie en de migratie naar steden met kleinere woningen en dus minder slaapkamers. Maar of dit beter was voor de nachtrust valt te betwijfelen. In onze huidige samenleving zien we een nieuwe tendens: de ‘slaapscheiding’. Jawel, er bestaat zelfs een naam voor. Koppels leven samen, maar slapen apart. Eén op de vier koppels geeft prioriteit aan slaapkwaliteit en slaapt daarom liever elk in een eigen bed.

Gevolgen van een slechte nachtrust en slaaptekort voor je relatie

Heb jij al gehoord van een ‘slaapscheiding’ of SAT-relatie (Sleeping Apart Together)? Het klinkt misschien vreemd in de oren, maar vele koppels zien het als de ideale oplossing voor hun slaapproblemen. Want geef toe, je kan perfect bij elkaar passen op allerlei gebieden, maar dat wil nog niet zeggen dat jullie ook een ideale match op het vlak van slapen zijn. Als je partner je ‘s nachts wakker houdt door gesnurk, het deken om de haverklap van je pikt of vroeg uit de veren moet, kan dit een serieuze invloed hebben op jouw nachtrust. Eén mindere nacht trek je nog, maar als je nacht na nacht van je kostbare rust wordt beroofd, heeft dat een grote impact op je algemene gezondheid, geluk en relatie! De gevolgen van een slechte slaapkwaliteit? Je wordt slechtgezind, je voelt je energieloos en de kans dat je met je partner in conflict raakt en ruzie maakt, is groot. Hij of zij is namelijk jouw storende factor. Jouw struikelblok op weg naar dromenland. Je ergert je ‘s nachts blauw, bent mateloos geïrriteerd en staat op met een boos gevoel. Al snel ervaar je een zekere wrok naar elkaar. Kortom, je relatie raakt in het slop.

Gescheiden slapen voor een betere nachtrust

Uit een onderzoek van de American Academy of Sleep Medicine onder 2005 volwassenen blijkt dat jongere koppels vaker alleen slapen: millennials (generatie Y) scoren het hoogst met 43%, gevolgd door generatie X met 33%, generatie Z met 28% en de babyboomers met 22%. Waarom apart slapen en liever niet samen? Dit zijn de voornaamste redenen:

Snurken, blazen en hoorbaar ademen

  • Als je een lichte slaper bent, word je stapelgek van een luidruchtige partner naast je. Oordopjes kunnen helpen, maar zijn zeker niet zaligmakend. Het bed delen met een snurkende partner is funest voor je nachtrust.

Slaapvoorkeuren

  • Stel je voor: jij geeft de voorkeur aan een koele, luchtige kamer en slaapt liefst met het raam en de deur open. Je partner daarentegen houdt van een lekker verwarmde kamer en wil alles liever potdicht en pikdonker. Jij zweert bij een apart dekbed en matras, maar je wederhelft vindt lepeltje-lepeltje in slaap vallen het toppunt van romantiek. 

Slaapbehoefte of slaapritme

  • Ieder is anders. Zo heb jij misschien minstens acht uur slaap nodig om ‘s morgens fris en monter aan een nieuwe dag te beginnen. Maar je partner heeft genoeg aan een nachtrust van vijf tot zes uur en vindt het geen probleem om een uurtje of twee later naar bed te komen. Net wanneer jij lekker de slaap hebt gevat natuurlijk. Nog een incompatibel duo: jij bent een vroege vogel, terwijl je partner een nachtbraker is. Dit heeft beslist een negatieve weerslag op de slaap van beiden.

Slaapritueel

  • Voor het slapengaan nog even een ontspannend boek in bed lezen bij gedimd licht? Klinkt heerlijk? Als je partner liever tv-kijkt in bed (met luidruchtige, flitsende beelden in het ergste geval), dan is jouw ontspanning ver zoek. 

Slaapprobleem

  • Als je partner een slaapstoornis heeft, heb jij hier ongewild ook last van. De kans is groot dat jij wakker wordt wanneer je bedpartner tijdens de nacht vaak opstaat of woelt.

Goede afspraken maken … betere partners

Is apart slapen beter? Of toch niet? Partners die apart slapen, hebben hier in ieder geval baat bij. Ze vallen sneller in slaap en kunnen beter doorslapen omdat ze zich niet moeten aanpassen aan elkaars slaappatroon. Ze voelen zich beter uitgerust en vermijden conflicten en irritaties. Apart slapen hoeft dus zeker niet nefast voor je relatie te zijn. Op voorwaarde dat je hier duidelijk over communiceert. Uiteraard is het een keuze die je samen maakt. Vertel elkaar eerlijk waar je tegenaan loopt en ga samen op zoek naar een oplossing die voor jullie twee werkt. Als de ene partner elke nacht gefrustreerd met kussen en deken naar de zetel verhuist, kom je geen stap dichter bij elkaar. Hebben jullie de luxe van twee afzonderlijke kamers? Super! Zo niet, kan een slaapbank of uitklapbaar bed in bijvoorbeeld je bureau of logeerkamer een uitkomst bieden. Het voordeel is dat je rekening kan houden met individuele slaapbehoeften.

Een andere kwestie: hoe en wanneer maak je tijd voor intimiteit? Vele koppels die apart slapen, kruipen voor het slapengaan dicht bij elkaar om te knuffelen, te praten of te vrijen. Of snoozen ‘s morgens nog even samen, in het weekend of op een vrije dag. Onthoud vooral: praten werkt. Ook over slapen.

Voordelen van samen slapen

Misschien kom je al een heel eind met aparte lakens, donsdekens en matrassen. Zo stoor je elkaar minder en kan je elk een dekbed en een matras met de juiste lichaamsondersteuning kiezen die echt bij je slaapwensen past. Door samen te slapen is het mogelijk om een slaapstoornis bij je partner te ontdekken. Denk maar aan hard snurken of slaapapneu. Dit kan ernstige gezondheidsklachten veroorzaken. Met de hulp van een slaapkliniek kan je samen naar een oplossing zoeken.

Een ander belangrijk voordeel van samen slapen? Je lichaam maakt oxytocine aan. Oxytocine komt vrij bij lichamelijk contact. Dus als je elkaar aanraakt, masseert, knuffelt of seks hebt. Dit zogenaamde ‘knuffelhormoon’ geeft een gevoel van verbondenheid, intimiteit, vertrouwen en welbevinden, en vermindert ook pijn, angst en stress. En dat heb je nodig in een goede, stabiele relatie.

Wist je dat we ook bij Eastborn oplossingen hebben bedacht om apart en toch samen te slapen?

Wij noemen dit ‘je t’aime’ oftewel ‘ik hou van je’… klinkt romantisch toch? Wel hoe doen we dat? We bieden jullie dan de keuze voor één groot matras en brengen hier twee hardheden in. Vaak zonder voelbare naad, want de pocketveren lopen gewoon door. En uiteraard kan je ook 2 aparte matrassen gebruiken en als je daarbovenop een topper inzet. Zo ervaar je het comfort van jouw hardheid, voel je de bewegingen van je partner minder en slaap je samen op één oppervlak.

Besluit? Zijn er geen storende factoren? Slaap dan in één bed. Samen slapen is en blijft gezelliger. Maar bedenk dat een goede nachtrust onmisbaar is om een leukere partner voor elkaar te zijn. Denk dus ook aan onze slaapoplossingen die je kunt ontdekken in de Eastborn matrassencollectie.

Altijd een Eastborn dealer bij jou in de buurt

Je kunt Eastborn matrassen en boxsprings zelf ervaren bij dealers door heel Nederland. Daar krijg je een persoonlijk slaapadvies, en lichten ze je graag alle mogelijkheden van de Eastborn producten toe. Vind hieronder een Eastborn dealer in de buurt, en kom proefliggen in de winkel!