Boxspring of bed: wat is het verschil?

100% Nederlands Fabrikaat

Boxspring of bed: wat is het verschil?

Dat we bij Eastborn groot fan zijn van boxsprings is geen geheim. Maar waarom eigenlijk? Hoe kies je tussen een boxspring of een bed? We leggen het je, aan de hand van de belangrijkste verschillen, graag uit.

Voordat we ingaan op het verschil tussen een boxspring en een bed, is het handig om te weten waar een boxspring precies uit bestaat. Een boxspringcombinatie bestaat uit een hoofdbord, een boxspring, een matras, eventueel een topdekmatras en, indien gewenst, bed-accessoires voor de finishing touch. Dat lijkt veel, maar er is dan ook veel nodig om zo’n ontzettend comfortabel bed te maken! We lichten elk onderdeel even toe.

1. De boxspring

De boxspring is dé fundering van de volledige boxspringcombinatie. De boxspring ondersteunt het gewicht van het matras, en geeft daarmee extra ondersteuning aan het lichaam. De kern van de boxspring bestaat uit pocketveren en wordt bekleed met een stof naar keuze. De bedbox wordt ondersteund door vier poten. Eastborn levert boxsprings in een vaste en elektrisch verstelbare variant. Deze laatste geeft je niet alleen extra comfort bij in- en uitstappen, maar zorgt er ook voor dat je moeiteloos televisie kunt kijken, een boek kunt lezen of kunt genieten van een lekker ontbijt in bed.

2. De matras

De matras is hét element dat het meest bepalend is voor het gewenste ligcomfort van de boxspringcombinatie. Eastborn gelooft niet in het ‘one size fits all’ concept, zeker niet als het gaat om een matras. Elk mens is uniek, en verdient de ondersteuning die het beste bij zijn of haar lichaamstype en voorkeuren past. Daarom bestaat de Eastborn collectie uit meerdere typen matrassen met elk een ander ligcomfort. Het type, de draaddikte en de spanning op de pocketveren, evenals de gebruikte afdekmaterialen zijn hierbij bepalend. Handig, als jij bijvoorbeeld graag lekker zacht ligt en je partner van een stevig matras houdt. Ook de mate waarin jouw lichaam ‘s nachts warmte reguleert, is belangrijk bij de juiste matraskeuze. Laat je daarom altijd adviseren door een professional.

3. De topper of topdekmatras

Heb jij gekozen voor gekleurde matrassen, gevoerd in de stof van de boxspring? Dan combineer je altijd met een topper of topdekmatras. Niet alleen geeft de topper jouw bed een mooie uitstraling, hij zorgt ook nog eens voor extra soepel ligcomfort en is erg handzaam in het opmaken. Stoeien met hoeslakens over logge matrassen is verleden tijd. En ook voor de topper kan je bij Eastborn kiezen uit vier verschillende varianten, naarmate je voorkeur voor warm, koel, soepel of stevig.

4. Het hoofdbord

Deze blikvanger bepaalt het karakter van jouw boxspringcombinatie en is hét element bij uitstek om te matchen met jouw smaak en slaapkamerinterieur. Het hoofdbord is niet alleen mooi, maar kan ook praktische eigenschappen hebben. Denk bijvoorbeeld aan een hoofdbord waaraan je verlichting kunt bevestigen zodat je ‘s avonds nog kunt lezen voor het slapengaan. Wat je ook mooi of praktisch vindt, bij Eastborn kan je kiezen uit een ruim aantal verschillende hoofdborden en uit een waaier aan verschillende stoffen. Als dat geen eyecatcher wordt…

5. De finishing touch

Het zit ‘m in de details. En dat is bij een boxspring niet anders. Maak je boxspring compleet met karakteristieke pootjes, hoofdbordverlichting, een nachtkastje, hocker, poef of een voetenbank. Leef je uit en stel alles samen in de stof en stijl die bij jouw smaak en slaapkamerinterieur past.

Kort samengevat…

Een boxspring biedt veel comfort omdat hij uit meerdere lagen bestaat die ieder hun eigen functie hebben. Vooral bij rug-, heup- en nekklachten kan een boxspring optimale ondersteuning bieden aan elke specifieke lichaamszone. Dankzij deze meerdere lagen is een boxspring vaak ook hoger dan een ledikant, waardoor je er makkelijker in- en uitstapt. Een ‘gewoon bed’, ofwel ledikant, bestaat uit een frame met daarin een (latten)bodem. Het ligcomfort van deze bedden wordt bepaald door het matras en de (latten)bodem waarmee je combineert. Bij een boxspring wordt er dus een extra laag toegevoegd die bijdraagt aan het ligcomfort en een goede ondersteuning van jouw lichaam.

De verschillen op een rijtje

De boxspring:

  • Is een compleet slaapsysteem dat zowel pocketveren in de bedbox als in het matras biedt. Dit zorgt voor een optimaal comfort.
  • Is van begin tot eind zelf samen te stellen.
  • Is een blikvanger in de slaapkamer door de hoogte van het bed en de gestoffeerde matrassen.
  • Zorgt door de hoogte dat je makkelijk in- en uit bed kunt stappen.

Het ledikant:

  • Is een los bedframe en moet aangevuld worden met een lattenbodem en matras.
  • Het comfort van een ledikant is volledig afhankelijk van het type lattenbodem en matras.
  • Neemt doorgaans minder ruimte in de slaapkamer in.

Wat vind jij belangrijk?

Uiteindelijk gaat het natuurlijk om wat jij belangrijk vindt bij de aankoop van een bed. Probeer daarom zelf eens het verschil tussen een boxspring en een ledikant in de winkel. Onze Eastborn-dealers helpen je graag bij het maken van de juiste keuze, zodat jij straks een bed hebt dat helemaal voldoet aan jouw wensen!

Altijd een Eastborn dealer bij jou in de buurt

Je kunt Eastborn matrassen en boxsprings zelf ervaren bij dealers door heel Nederland. Daar krijg je een persoonlijk slaapadvies, en lichten ze je graag alle mogelijkheden van de Eastborn producten toe. Vind hieronder een Eastborn dealer in de buurt, en kom proefliggen in de winkel!