Je voeding: wel of niet een grote invloed op je slaap?

100% Nederlands Fabrikaat

Je voeding: wel of niet een grote invloed op je slaap?

Een late snack voor de tv of een zware avondmaaltijd in je favoriete restaurant … we doen het allemaal. Maar wist je dat er een rechtstreeks verband bestaat tussen je voeding en je nachtrust? Bepaalde voedingsmiddelen kan je beter vermijden voor het slapengaan, terwijl andere je nachtrust juist ten goede komen. Hoe zit dat precies? Eastborn overloopt voor jou de do’s-and-don’ts!

Welke voedingsmiddelen kan je beter vermijden en waarom?

Vet- en suikerrijke voeding of dranken kunnen je ‘s nachts wakker houden. Ze zijn energierijk, maar hebben een lage voedingswaarde. Met andere woorden, ze bevatten veel vet, suiker en/of zout maar amper voedzame stoffen zoals mineralen, vezels of vitamines. Daarom vermijd je ze best laat in de avond. Voorbeelden ervan zijn:

 • Veel suikers / verzadigde vetten: chocolade, koeken, cake, taart, snoep, chocopasta, speculaaspasta
 • Vettige snacks: kaas, worst, chips, borrelnootjes
 • Fastfood: frieten, kroketten, gefrituurde hapjes, hamburgers, pizza’s
 • Alcohol: wijn, bier, likeur en sterkedrank
 • Frisdrank, sportdrank, energiedrank
 • Cafeïne en theïne: koffie, zwarte thee

Waarom? Je lichaam heeft moeite met de vertering van alcohol of van voeding die te zwaar of vet is. Daardoor word je tijdens de nacht vaker wakker en slaap je minder diep. Ook zal je merken dat je minder goed in slaap valt. Dat komt omdat je lichaamstemperatuur door de spijsvertering stijgt, terwijl je temperatuur eigenlijk moet dalen om lekker in slaap te vallen. ‘s Avonds kies je dus best voor een lichte maaltijd met eiwitten en groenten. Eet ook niet te laat: maximaal tot twee uur voor het slapengaan. Heb je toch nog trek? Een grommende maag zal je nachtrust niet bevorderen. Ga in dit geval voor een gezonde snack en vermijd eten dat te vet of te zout is.

Welke voedingsmiddelen zorgen voor een betere slaap?

Gelukkig bestaan er bijna evenveel gezonde alternatieven die geen negatieve invloed hebben op je slaapkwaliteit. Sommige voedingsmiddelen zijn net goed voor de aanmaak van melatonine en serotonine. Deze twee hormonen helpen je om beter te slapen. 

 • Koolhydraatarm voedsel zoals volkorenbrood, volkoren crackers of volkoren rijst: door minder ongezonde (enkelvoudige) koolhydraten te eten, krijg je een meer verzadigd gevoel.
 • Amandelen, dadels, havermout, noten en bananen bevatten tryptofaan: een natuurlijk aminozuur met een kalmerende werking dat wordt omgezet in serotonine. Dit stofje is ook gekend als het ‘gelukshormoon’. Het maakt je rustig en heeft een gunstige invloed op je slaappatroon.
 • Melk- en zuivelproducten zoals kwark en yoghurt zijn rijk aan eiwitten en bevatten ook tryptofaan.
 • Honing is rijk aan glucose en gaat de productie van orexine tegen. Het hormoon orexine houdt je net wakker en alert.
 • Gember kalmeert je maag en darmen zodat het eten sneller verteert en je gemakkelijker in slaap raakt.
 • Peulvruchten zoals linzen, bonen, erwten zitten boordevol vezels en eiwitten. Niet alleen gezond dus, maar ook goed voor een blijvend gevoel van verzadiging.

Uiteraard is het niet de bedoeling dat je overdrijft. Kleine porties blijven de regel, anders krijg je het omgekeerde effect en is je lichaam het grootste deel van de nacht bezig met voedsel te verteren. Wees vooral creatief: een kommetje yoghurt met banaan, haver en een beetje honing. Of een lekker linzensoepje …  Vervang chips door noten. Misschien moet je even door de zure appel heen bijten en komaf maken met oude gewoontes. Maar als je merkt dat je met enkele kleine veranderingen veel beter kan slapen, dan is het jouw inspanning helemaal waard!

Extra Eastborn tip om beter te slapen

Ben je een rusteloze slaper? Drink voordat je naar bed gaat (of als je ‘s nachts wakker wordt) een kopje kruidenthee. Extracten van kruiden en planten hebben een rustgevend, ontspannend effect en zorgen er dus voor dat je gemakkelijker in slaap valt. Kamille, gember, valeriaan en passiebloem zijn sterke aanraders. Door thee te drinken gaat je lichaamstemperatuur bovendien dalen. Geen liefhebber van thee? Dan is een kopje warme melk zeker zo goed. Liefst met een theelepel honing! De ideale voorbereiding op een goede nachtrust! 

Eet gezond, slaap gezond met Eastborn.

Altijd een Eastborn dealer bij jou in de buurt

Je kunt Eastborn matrassen en boxsprings zelf ervaren bij dealers door heel Nederland. Daar krijg je een persoonlijk slaapadvies, en lichten ze je graag alle mogelijkheden van de Eastborn producten toe. Vind hieronder een Eastborn dealer in de buurt, en kom proefliggen in de winkel!