Je baby in slaap krijgen? 5 tips om je baby beter te laten slapen!
Slaap kindje slaap … was het maar zo eenvoudig. Met de komst van een pasgeboren baby ziet je dag (en nacht) er plots heel anders uit. Hoewel kleine baby’s best veel slapen, tussen 16 en 18 uur per dag, hebben ze nog geen regelmatige slaapcyclus en kennen ze geen verschil tussen dag en nacht. Geen wonder dat deze periode bijzonder stresserend en vermoeiend kan zijn. Dat is normaal. Jij en je kleintje moeten aan elkaar wennen, elkaar leren kennen en samen een goede routine opbouwen. Na een tijdje zal je merken dat het steeds beter gaat.
Maar alle hulp is welkom, toch? Daarom geeft Eastborn je vijf tips om je baby beter te laten slapen.
Tip 1: creëer een veilige slaapomgeving
De kans is groot dat je een knusse kinderkamer voor je kleine spruit hebt ingericht. Hier zal jouw baby vele uurtjes slapend doorbrengen. Het belangrijkste in de kamer is uiteraard het kinderbedje. Plaats het beter niet bij de deur of het raam om tocht of lichtinval te vermijden.
Leg ook geen kussens, knuffels, speelgoed of extra dekentjes in het bedje. Ze zorgen voor afleiding en zijn niet veilig. Voorzie een goede verduistering in de kamer. Je baby is een donkere omgeving gewoon van in de baarmoeder en is daarom niet bang in het donker. Slapen in het licht kan de slaap net verstoren.
Let ook op de temperatuur: het mag niet te koud maar zeker ook niet te warm zijn. Een kamertemperatuur van 18 graden is ideaal. Dan heeft je kindje voldoende aan een pyjama en een slaapzak.
Wil je je kindje in de eerste periode liever dicht bij jou en vind je het moeilijk om hem of haar ‘s nachts alleen te laten slapen? Gewoon doen! Kies dan voor een co-sleeper. In tegenstelling tot jouw grote bed is deze optie perfect veilig.
Eventueel kan je je zuigeling inbakeren. Daarbij worden de armen en benen in een bakerdoek ingewikkeld om te vermijden dat jouw baby wakker schiet door de typische schrikreflex tijdens het slapen. Bovendien geeft het een extra gevoel van geborgenheid. Vanaf 4 maanden neemt deze reflex af en kan je het inbakeren vervangen door een slaapzak. Ook wanneer je baby begint te rollen, stop je best met inbakeren want dan is dit niet langer veilig.
Tip 2: herken de slaapsignalen van je jonge baby
Omdat een baby’tje nog niet kan vertellen dat hij moe is, is het aan jou om extra oplettend te zijn. Want je wil niet dat je baby oververmoeid raakt. Dan wordt hij onrustig, ervaart hij stress en valt hij net moeilijker in slaap. Een gaapje? Dat is duidelijk! Maar wist je dat er ook andere signalen zijn die aangeven dat je baby aan een dutje toe is? Let goed op deze lichaamstaal:
- wrijven in de ogen
- friemelen aan de oortjes
- veranderingen in gezicht zoals rode wangetjes of oren, of juist een blekere tint of starende blik
- geen contact meer met je maken, minder actief zijn en geen zin meer hebben om te spelen
- jengelen of juist heel druk doen: dit zijn al vrij late signalen van vermoeidheid, probeer ze zeker voor te zijn
Tip 3: zorg voor een vast slaapritueel
Kleine zuigelingen hebben nog geen slaapritme ontwikkeld en de slaapcyclus verloopt zeer onregelmatig. Daarom is het goed om routine in te oefenen. Bouw daarom een vast slaapritueel in voordat je hem naar bed brengt. Om door te slapen is het belangrijk dat je baby droog is en een vol buikje heeft. Maak dit een onderdeel van je routine. Een voorbeeld: geef je baby nog een flesje of voeding, verschoon de luier, neem hem nog even dicht bij je voor een knuffel en leg hem dan rustig in bedje. Door alle handelingen telkens weer op een bepaalde manier te doen, worden ze na een tijdje herkenbaar voor je kindje en gaat hij ze vanzelf associëren met slaap. Praat zachtjes en doe alles op een rustige manier om niet te veel prikkels te geven. Spelen is voor na het dutje.
Tip 4: white noise helpt je baby in slaap te krijgen
Velen denken dat de omgeving muisstil moet zijn en dat je op de tippen van je tenen moet lopen zodat je baby ongestoord in slaap kan vallen. Toch kunnen baby’s best wat geluid verdragen. Is het je al opgevallen dat je baby in slaap valt bij het horen van bepaalde geluiden zoals die van een stofzuiger of haardroger? Ook in de auto lijken baby’s graag te slapen. Deze monotone geluiden, ook witte ruis of white noise genoemd, hebben juist een heel rustgevend en ontspannend effect. Geluiden van buitenaf worden gefilterd en je baby richt zich op de constante ruis. White noise machines kunnen een handig hulpmiddel zijn als je merkt dat je baby moeilijk in slaap valt. In de baarmoeder horen baby’s voortdurend allerlei geluiden, zoals het kloppen van het hart, het suizen van het bloed of de spijsvertering. Daarom klinken achtergrondgeluiden heel vertrouwd. Bovendien helpt het je kindje zelf terug in slaap te vallen als hij even wakker wordt.
Tip 5: laat je baby zelfstandig in slaap vallen
Een duidelijk onderscheid tussen waak- en slaapmomenten is belangrijk. Is je baby uitgerust, dan is het tijd om te spelen, de ontwikkeling te stimuleren, een wandeling … en alles wat jullie band versterkt. Stilaan ontwikkelt je kindje een gezond dag-nachtritme waarbij de momenten dat hij wakker en actief is steeds langer worden. Afhankelijk van de leeftijd van je baby, weet jij wanneer het ongeveer tijd is voor een volgende rustpauze. Slaapsignalen tijdig herkennen, een vast patroon inbouwen … samen met je baby zet je stappen vooruit. Het is best om je kindje in zijn bedje te leggen wanneer hij slaperig is, maar nog niet helemaal slaapt. Zo leert hij zelfstandig in slaap te vallen. Wordt je kindje tussendoor wakker, maar heeft hij nog niet voldoende geslapen? Vermijd dan dat je meteen aan zijn bedje staat en laat hem nog even alleen. Soms zijn baby’s gewoon luidruchtig in hun slaap. Geef hem de tijd om zelfstandig terug in slaap te raken. Zo ontwikkelen ze langzaamaan een eigen slaapritme.
Is je kleine spruit echt overstuur? Jouw instinct zegt je om hem te sussen met zachte woordjes, dicht tegen je aan te houden en even rond te wandelen totdat je krijsende baby weer kalmeert. Hij heeft jou nodig om tot rust te komen. Kleine baby’s kunnen dat nog niet alleen. Ook onderzoek toont dat aan! Ze worden zichtbaar rustiger en hun hartslag daalt wanneer je hen in je armen wiegt. Zeggen de vele goede raadgevers in je omgeving dat je de baby dan te hard verwent? Tot de leeftijd van 6 maanden doe je hier niets mis mee. Belangrijk is dat je je kindje helpt te bedaren als dat nodig is. Maak er echter geen gewoonte van om hem elke keer in je armen in slaap te wiegen. De beste plek om in slaap te vallen, blijft zijn eigen heerlijke bedje!
Samengevat? Het jonge ouderschap is een uitdaging! Mama of papa zijn leer je met vallen en opstaan, net als zoveel dingen in het leven. Probeer deze slaaptips, houd vol en weet, alles komt goed! Iedere baby is anders, maar één ding hebben ze allemaal gemeen: voldoende slaap is onmisbaar voor de optimale groei van een gezonde, blije baby!
Altijd een Eastborn dealer bij jou in de buurt
Je kunt Eastborn matrassen en boxsprings zelf ervaren bij dealers door heel Nederland. Daar krijg je een persoonlijk slaapadvies, en lichten ze je graag alle mogelijkheden van de Eastborn producten toe. Vind hieronder een Eastborn dealer in de buurt, en kom proefliggen in de winkel!