Je matras vervangen: wanneer doe je dat best?

100% Nederlands Fabrikaat

De tijd gaat razendsnel voorbij! Voordat je het beseft, slaap je al enkele jaren, nacht na nacht, op dezelfde matras. Maar hoe weet je of jouw matras aan vervanging toe is? Waar let je het best op? En hoe kan je de levensduur van je matras verlengen? Slaapspecialist Eastborn geeft antwoord op al je vragen.

Wat is de gemiddelde levensduur van je matras?

Daar kunnen we kort in zijn: gemiddeld gaat je matras zo’n 10 tot 12 jaar mee. Maar niet alleen de ouderdom van je matras telt. Geen enkele slaper en matras zijn hetzelfde en daarom let je beter ook op deze drie belangrijke factoren: 

  1. Kwaliteit van het materiaal: kwaliteitsvolle pocketveren, veerkrachtig comfortschuim, drukverlagend traagschuim, confirmerende latex … Bepaalde materialen hebben een langere levensduur, maar welk type matras je ook kiest, na een bepaald aantal jaren is de veerkracht niet meer dezelfde en dan koop je best een nieuwe Eastborn matras.
  2. Lichaamsgewicht: ook hoe zwaar of licht je weegt speelt een rol. Het gewicht van je lichaam drukt op het matras. Een goed matras vormt zich naar jouw lichaam tijdens het slapen en neemt na gebruik opnieuw zijn oorspronkelijke vorm aan. Een versleten matras veert niet meer voldoende terug. Waardoor je ondersteuning verdwijnt, vaak voel je dat in de lenden of de onderrug.
  3. Vocht: elke nacht verlies je zo’n 300 tot 400 ml transpiratievocht. Al dat vocht verzamelt zich in je dekbed, hoofdkussen en matras. Door de inwerking vocht zal het materiaal van je matras sneller verslechteren en dus minder goed ondersteunen. Bovendien zijn bacteriën en schimmels er dol op.

Wanneer is jouw matras aan vervanging toe?

Een versleten matras heeft vele nadelen. Je slaapt slechter en dat voel je overdag. Je bent niet uitgerust en in het ergste geval krijg je ook fysieke klachten omdat je matras je lichaam niet meer goed ondersteunt. Heb je bij het opstaan soms last van een pijnlijke onderrug? Trekt de pijn tegen de middag weer weg? Dit betekent hoogstwaarschijnlijk dat de veerkracht van je matras is verminderd. Hoe langer je met pijn rondloopt, hoe groter ook de kans dat dit een negatieve invloed op je mentale welzijn heeft.

Kijk eens naar je matras: zie je een duidelijke kuilvorming op de plek waar jij slaapt? Dan ben je echt aan een nieuw matras toe! Maar misschien ligt je matras na al die jaren nog prima. Dat kan zeker. Stel jezelf dan de vraag of hij nog hygiënisch is. Na 8 tot 10 jaar intensief gebruik is de kans groot dat je matras gele plekken of verkleuringen heeft, of dat hij niet meer fris ruikt. Misschien heb je last van allergieën of ademhalingsklachten die erger lijken te worden? Dan is het hoog tijd voor een nieuw matras.

3 tips om de levensduur van jouw matras te verlengen

Heb je net een nieuw Eastborn matras gekocht of wil je je huidige matras nog even houden? Met deze drie slimme tips van Eastborn gaat jouw matras langer mee: 

  1. Keer je matras geregeld om: op de plaats waar jij slaapt, gaat het matras doorzakken en na een tijd minder veerkrachtig zijn. Wissel het hoofd- en voeteinde, maar ook boven- en onderkant om de belasting beter te verdelen.
  2. Ventileer voldoende: zet het raam van je slaapkamer ‘s morgen even open om de ruimte én je matras goed te verluchten. Zo blijft je matras zo droog mogelijk en vermijd je een ongewenste broeihaard van bacteriën, schimmels en huisstofmijten. Leg je dekbed tijdens de dag open voor een nog betere verluchting.
  3. Gebruik een matrasbeschermer: een beschermer neemt het vocht op en voorkomt dat er vlekken, zoals zweet, urine of bloed, op je matras komen. Is hij vuil? Je kan de matrasbeschermer gemakkelijk in de wasmachine wassen.

Versleten matras? Vervang tijdig!

Vaak wachten we te lang om een oud matras te vervangen. Waarom zou je wachten tot je klachten krijgt? Een nieuw Eastborn matras geeft je lichaam een betere ondersteuning en helpt je spieren te ontspannen. Je woelt minder, slaapt dieper en voelt je ‘s morgens fitter. En je geniet weer van een gezond, hygiënisch matras. Een investering die absoluut de moeite waard is! 

Je Eastborn dealer helpt je graag het juiste matras vinden

Altijd een Eastborn dealer bij jou in de buurt

Je kunt Eastborn matrassen en boxsprings zelf ervaren bij dealers door heel Nederland. Daar krijg je een persoonlijk slaapadvies, en lichten ze je graag alle mogelijkheden van de Eastborn producten toe. Vind hieronder een Eastborn dealer in de buurt, en kom proefliggen in de winkel!