Nachtelijk zweten: wat als je badend in het zweet wakker wordt?

100% Nederlands Fabrikaat

Nachtelijk zweten: wat als je badend in het zweet wakker wordt?

Overmatig zweten tijdens je slaap is niet ongewoon. Elke nacht verliezen we zo’n 300 ml vocht. Het is een normale werking van ons lichaam om onze temperatuur op peil te houden. Maar wat als je vaak last hebt van overmatig zweten tijdens het slapen? Ontdek met Eastborn wat de mogelijke oorzaken zijn en wat je eraan kan doen.

Meest voorkomende oorzaken van nachtzweten

Wist je dat tussen 10% en 40% van de volwassenen aangeeft soms last te hebben van nachtelijk zweten? Zowel mannen als vrouwen worden ermee geconfronteerd. Je bent dus zeker niet alleen. ‘s Nachts zweten kan verschillende oorzaken hebben, we sommen de verschillende redenen voor nachtzweten bij man en nachtzweten bij vrouw op:

● Medicatie: bepaalde medicijnen, zoals antidepressiva en diabetesmedicatie, kunnen leiden tot overmatig transpireren tijdens je slaap.
● Infectie: bij een koortsaanval gaat het zweten gepaard met perioden van koude rillingen. Dit wijst op een virale of bacteriële infectie.
● Hormonale verandering: tieners in volle puberteit, maar ook vrouwen in de menopauze worden soms bezweet wakker. Typische klachten voor vrouwen tijdens de overgang zijn opvliegers. Ook ‘s nachts dus.
● Mentale factoren: stress en angst zijn mogelijk een oorzaak van nachtelijk zweten en nachtmerries.
● Slaapomgeving: een warme slaapkamer, dik beddengoed of te warme nachtkleding zorgen ervoor dat je regelmatig wakker wordt en overmatig gaat zweten.

Hoe overmatig zweten aanpakken?

Wat de oorzaak van nachtzweten ook is, het gevolg is voor iedereen hetzelfde: je slaapt onrustig en onaangenaam, en je voelt je ‘s morgens vermoeid. Met enkele gemakkelijke aanpassingen kom je echter al een heel eind.

● Leg geen dekens op elkaar. Gebruik in de zomer een dun laken, liefst van natuurlijk materiaal zoals katoen. Ook in de winter gebruik je het best een dekbedovertrek en kussensloop in een materiaal dat langer koel blijft.
● Draag lichte, ademende nachtkleding. Dat zorgt ervoor dat je lichaam minder zweet. Flanellenpyjama’s zijn niet aan jou besteed.
● Drink vlak voor het slapen geen alcohol of cafeïne en vermijd gekruid eten: hierdoor word je regelmatig wakker en zweet je sneller.

● Als je ‘s nachts wakker wordt en het warm hebt, draai dan je hoofdkussen om en laat je voeten onbedekt om af te koelen.
● Neem een warm bad of warme douche voordat je naar bed gaat. Zo gaan je bloedvaten open en kan je lichaam beter warmte afgeven. Een koude douche zorgt net voor het omgekeerde effect.

Voor wie extra verkoeling wil tijdens zwoele nachten, verzamelde Eastborn deze slimme tips:

● Steek een vers paar sokken in een plastic zak in de diepvries en trek ze aan als je naar bed gaat.
● Heb je een ventilator in de slaapkamer? Zet er dan een bordje met ijsblokjes voor. Zo verspreid je extra koude lucht in de kamer.

Wat is de ideale slaapkamertemperatuur?

Belangrijk is dat je een ideale slaapkamertemperatuur aanhoudt in je slaapruimte. Als het te warm of te koud is, val je moeilijker in slaap. Doorgaans is 18 graden een goede richtlijn. Maar uiteraard zijn we niet allemaal hetzelfde. De ene slaapt graag met het raam open, de ander houdt net van lekker warm en knus. Als je vaak zweet in bed, is dit een teken dat je lichaam probeert om een te hoge lichaamstemperatuur onder controle te krijgen. Door een warme temperatuur krijgen je hersenen bovendien een signaal om wakker te worden. Dan maar liever zo koud mogelijk? In een te koude kamer slapen is ook niet goed voor je slaapkwaliteit. Je lichaam moet zich harder inspannen om je lichaamstemperatuur te behouden en je hart gaat sneller kloppen. Hartaanvallen komen dan ook vaker voor tijdens de winterperiode.

Het is dus aan jou om die perfecte balans te vinden tussen slaapkamertemperatuur, nachtkleding en beddengoed. Blijf je, ondanks deze tips, last hebben van nachtzweten? Raadpleeg dan een arts om het onderliggende probleem te achterhalen.

Altijd een Eastborn dealer bij jou in de buurt

Je kunt Eastborn matrassen en boxsprings zelf ervaren bij dealers door heel Nederland. Daar krijg je een persoonlijk slaapadvies, en lichten ze je graag alle mogelijkheden van de Eastborn producten toe. Vind hieronder een Eastborn dealer in de buurt, en kom proefliggen in de winkel!