Ga je beter slapen door meer beweging?

100% Nederlands Fabrikaat

Ga je beter slapen door meer beweging?

Een goede nachtrust is cruciaal voor een gezond lichaam en een gezonde geest. Toch is goed slapen niet voor iedereen vanzelfsprekend. De grote vraag blijft: waarom slaap je slecht? Mogelijk ben je toe aan een nieuw Eastborn bed of matras? Of is je slaapomgeving niet optimaal? Dat al deze factoren belangrijk zijn om lekker te slapen wist je vast al. Maar misschien zijn er nog andere zaken die je kan verbeteren … Volgens slaapexperts is regelmatig bewegen de opstap naar een goede slaapkwaliteit. Eastborn vertelt je precies waarom.

Effecten van slaap: wat doet slecht slapen met je lichaam?

Slaapgebrek heeft een negatieve invloed op je energiepeil overdag: je bent niet uitgerust, vergeetachtig en hebt meer moeite om je te concentreren. De kans is groot dat je prikkelbaar en minder productief wordt. Zeker als het slaaptekort zich opstapelt. Mensen die slecht slapen, hebben trouwens meer risico op ernstige gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten en een hoge bloeddruk. Ook ga je meer eten als je moe bent, met mogelijk extra kilootjes om mee te slepen als gevolg. Bovendien heeft een gebrek aan slaap een negatieve invloed op je mentale gezondheid en veerkracht. Depressie en burn-out loeren om de hoek. Voldoende slapen is dus een must om gezond te blijven. Lichamelijk en mentaal!

Beweging helpt om beter te slapen

Bewegen is gezond: dat leren we onze kinderen van kleins af aan. Maar ook voor volwassenen levert actief bezig zijn vele gezondheidsvoordelen op. Je houdt je lichaamsgewicht, cholesterol en bloeddruk beter onder controle en hebt minder risico op bepaalde ziekten. Nog een voordeel: lichaamsbeweging heeft een positief effect op je brein. Na een fikse wandeling, x-aantal baantjes zwemmen of een heuse fietstocht voel je je als herboren. Het is inspannend, maar werkt tegelijk ontspannend. Dat komt doordat je lichaam tijdens het bewegen meer endorfine en dopamine aanmaakt: twee hormonen die ons een gelukkig gevoel geven. Maar dat is lang niet alles. Als je overdag regelmatig beweegt, zal je snel merken dat je beter slaapt. Je valt ‘s avonds makkelijker in slaap en slaapt ook dieper. Die diepe slaap hebben we nodig om alle prikkels van de dag te verwerken zodat ons lichaam en onze geest weer volledig kunnen recupereren.

Daarnaast hebben fysieke inspanningen een gunstig effect op je hartslag, stofwisseling en lichaamstemperatuur. Als je beweegt, gaan deze waarden stijgen waardoor je meer energie krijgt tijdens de dag. Die energieboost houdt enkele uren na de inspanning aan. Tegen de avond dalen de waarden opnieuw en word je moe. Je slaapdruk neemt toe. Dat is de behoefte van de hersenen aan diepe slaap. Hoe hoger de slaapdruk, hoe beter je inslaapt en doorslaapt. Logisch eigenlijk, niet?

Dan maar topsport tegen slapeloosheid?

Geen paniek: om beter te kunnen slapen, moet je absoluut geen professioneel atleet worden. Met lichamelijke activiteiten waarbij je hartslag lichtjes omhoog gaat, zoals fietsen, wandelen, goed doorstappen of zwemmen, kom je al een heel eind. Ben je niet gewoon om te sporten? Ga dan zeker niet plots overdrijven. Begin klein en bouw je conditie langzaam op. Maak om te beginnen bijvoorbeeld een stevige wandeling van zo’n 15 minuten. Gaat dat steeds beter en merk je dat je best verder kan? Wandel dan 20 minuten. In het ideale geval heb je minimaal 30 minuten lichaamsbeweging per dag. Probeer er vooral een gewoonte van te maken. Kies een activiteit die je echt leuk vindt om te doen en die je gemakkelijk in je dagelijkse routine kan integreren. Dan is de kans veel groter dat je het ook volhoudt.

Intensief sporten vlak voor je naar bed gaat, is trouwens geen goed idee. Hierdoor word je juist alerter en gaat je lichaamstemperatuur stijgen. Daardoor val je moeilijker in slaap. In de twee uur voor het slapen gaan, is het belangrijk dat je je lichaam tot rust laat komen als voorbereiding op een optimale nachtrust.

Relatie tussen slaap en beweging

Dat er een nauwe relatie tussen slaap en beweging bestaat, is duidelijk. Door te sporten en te bewegen kan je je hoofd leegmaken. Je focust op iets anders, komt in een andere omgeving en onderbreekt je dagelijkse sleur. Dat werkt positief op je humeur en je stapt opgewekter door het leven. Het kan helpen om je zorgen opzij te zetten en zaken in een ander perspectief te zien. Resultaat? Je stressniveau zakt, angstgevoelens nemen af en je gaat meer ontspannen naar bed. Zo val je makkelijker in slaap en is de kans groter dat je langer slaapt.

Hoeveel slaap je per nacht nodig hebt, hangt af van persoon tot persoon. Sommigen voelen zich fris als een hoentje na een nacht van zes uur, anderen hebben minstens negen uur per nacht nodig. Gemiddeld komen we toe met zo’n acht uur slaap. Ook hier is routine van belang: probeer rond hetzelfde tijdstip te gaan slapen en sta ‘s ochtends op hetzelfde tijdstip weer op. 

Gematigd sporten tegen slaapproblemen

Heb je last van slaapproblemen? Door een constant gevoel van slaperigheid gaat je levenskwaliteit achteruit. Je prestaties op het werk zijn minder goed en je hebt geen fut voor leuke activiteiten zoals een uitstap met vrienden. Laat staan om te bewegen of sporten. Vooral op volwassen leeftijd is beweging een noodzaak om je kilo’s onder controle te houden. Onderzoek toont trouwens aan dat mensen met overgewicht een slechtere slaapkwaliteit hebben dan mensen met een normaal gewicht. Zo raak je al snel in een vicieuze cirkel: onvoldoende slaap leidt tot vermoeidheid overdag, vermoeidheid tot onvoldoende beweging, en te weinig bewegen tot te weinig slaap. En ga zo maar door. Blijf niet bij de pakken zitten en doorbreek je slaapgebrek. Beweeg om goed te slapen, en slaap om goed te bewegen!

Wil je nog meer tips om beter te slapen? Lees dan het artikel over voeding en ontdek welke voedingsmiddelen een invloed hebben op je slaap.

Beweeg gezond, slaap gezond met Eastborn

Altijd een Eastborn dealer bij jou in de buurt

Je kunt Eastborn matrassen en boxsprings zelf ervaren bij dealers door heel Nederland. Daar krijg je een persoonlijk slaapadvies, en lichten ze je graag alle mogelijkheden van de Eastborn producten toe. Vind hieronder een Eastborn dealer in de buurt, en kom proefliggen in de winkel!